West 8 je međunarodni biro za urban dizajn i pejzažnu arhitekturu, koji je 1987. godine osnovao Adriaan Geuze. Grupu West 8 danas čini internacionalni tim od 75 arhitekata, urbanih dizajnera, pejzažnih arhitekata i industrijskih inženjera.

Zahvaljujući svom multidisciplinarnom pristupu složenim dizajnerskim problemima, West 8 danas ima široko iskustvo u urbanističkom planiranju i dizajnu, intervencijama u oblikovanju pejzaža, projektima uređenja obala, parkovima, trgovima, skverovima i specijalnim hortikulturno uređenim površinama. West 8 je najpoznatiji po svom projektu Borneo- Sporenburg u Amsterdamu, ali i brojni drugi projekti pokazuju kvalitet tima, nedavno nagrađenog Rietveld nagradom za uređenje Papendorp Business Parka u Utrechtu u Holandiji. Više na sajtu tima West 8.

Rietveld Prize, Urban design, West 8

Da se pohvalimo: Na javnom urbanističkom konkursu za uređenje područja bivšeg kamenoloma u Podutiku kod Ljubljane, čiji su rezultati upravo objavljeni, tim beogradskih arhitekata osvojio je priznanje-otkup. Radi se o značajnom rezultatu, budući da je učešće i visok plasman srpskih arhitekata na slovenačkim konkursima retkost. Avtorja: Vanja Petrović, u.d.i.a., Renato Rajnar, u.d.i.a. Projektanti sodelavci: Goran Petrović, u.d.i.a., Nataša Stanojević. u.d.i.a., Milan Milinković, u.d.i.a., Katarina Živanović Kavčič, u.d.i.a., Darko Polić, u.d.i.a., Momčilo Gajić, u.d.i.a. Konzultanti: Rade Djukanović, u.d.i.s., Arup d.o.o., Tamara Mihajlović, u.d.i.g., Arup d.o.o., Marko Španović, u.d.i.s., Arup d.o.o., Primož Kavčič, u.d.i.s., PKK biro, d.o.o. Konzultanti: Uroš Tomašević, u.d.i.a. Više o konkursu i nagrađenim radovima na sajtu ZAPS.

Award, Competition, Podutik

BLDGBLOG donosi izuzetno zanimljiv tekst o aktuelnom iranskom predsedniku, koji je, iako poznat po nekim drugim stvarima, zapravo doktorirao u oblasti planiranja saobraćaja. Nama je posebno interesantno kako je on, kao urbani dizajner, promisljao upravljanje gradom. Koristeci, pretpostavljamo, savremene urbanističke tehnike, on proverava mogućnosti gradske infrastrukture da primi veliki broj hodocasnika koji ce doci da vide Mesiju prilikom njegovog drugog (očekivanog) dolaska. Ceo tekst na adresi BLDGBLOG.

BLDGBLOG, Iran, Messiah, Traffic, Urban planning

Centar za savremenu kulturu Barselone (CCCB - Centre de Cultura Contemporánea de Barcelona) i ove godine organizuje izbor za najbolje rešenje javnog gradskog prostora. Cilj ovog tradicionalnog konkursa je da prepozna i podrži radove u kojima je naglašen javni karakter gradskih prostora, odnosno potencijal tih prostora kao mesta za unapređenje društvenog života grada. Važan trajni rezultat ovog projekta je stalno rastuća Evropska arhiva javnih prostora.

CCCB, Competition, European Prize for Urban Public Space, Urban public space

Predstavnici Urbanističkog zavoda Beograda govoriće o iskustvima u primeni novog Zakona o planiranju i izgradnji - planovi u toku i primena novih procedura pripreme i donošenja planskih dokumenata u petak, 30.10.2009. godine, sa početkom u 13 časova.

Predavanje će biti održano u okviru programa permanentne edukacije Inženjerske komore Srbije, u zgradi Saveza inženjera i tehničara Srbije, Beograd, Kneza Miloša 9, III sprat.

Dodatne informacije i prijavljivanje na sajtu Inženjerske komore Srbije.

Inženjerska komora Srbije, Urban planning, Urbanistički zavod Beograda, Zakon o planiranju i izgradnji

Na stranicama National Resources Defence Council mogu se videti neke zanimljive vizuelizacije projekata urbane obnove i regeneracije. Ovde prikazani projekat primer je obnove grayfield područja, kojim se prostor oko prevaziđenog šoping mola (tzv. velike kutije), uglavnom velika asfaltirana površina, postepeno transformiše u komercijalnu zonu ispunjenu različitim sadržajima.

Grayfield, National Resources Defence Council, Urban renewal, Visualization

Dana 7.10. 2009. godine učestvovaćemo u realizaciji projekta OPEN DESIGN STUDIO 04, Prostor za kulturu, posvećenog istraživanju novih mogućnosti za promovisanje kulture u javnom prostoru.

CK13, Lecture, Novi Sad, Public art, Urban design

U sklopu Evropske godine kreativnosti i inovacija (2009.), Bureau of European Design Associations (BEDA) je proglasio 1. oktobar za European Design Day. Osnovna ideja obeležavanja ovog datuma je želja da se istakne važnost dizajna kao značajnog inovacionog pokretača evropske industrije. Više na adresi BEDA.

BEDA, Design, European Design Day

ULUPUDS - Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda kao suosnivači - objavljuju javni poziv – konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović, koja je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo. Nagrade se dodeljuju za

  1. kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;
  2. televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije i
  3. realizovano arhitektonsko delo dovršeno u istom periodu.
Pravo učešća na konkursu imaju pojedinci, ustanove, udruženja, strukovnih organizacija, kao i sva zainteresovana lica koja su ostvarila rezultate u jednoj od tri kategorije, sa teritorije Srbije, kao i iz drugih zemalja. Konkurs je raspisan u skladu sa Pravilnikom Nagrade Ranko Radović i počinje da teče od utorka, 01.09.2009. godine i završava se 45 dana od dana raspisa konkursa. Više o konkursu na adresi ULUPUDUS-a.

Award, Competition, Ranko Radović


Časopis za arhitekturu i urbanizam Društva arhitekata Novog Sada (DaNS), u svom 66. broju donosi nekoliko tekstova o našim aktivnostima.

Tekst Javni gradski prostor - Evropska nagrada za javni gradski prostor (str 66.), donosi prikaz istoimene izložbe koja je održana u Novom Sadu (22.04-09.05. 2009) održane u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i konferencije na temu Javni gradski prostor održane u Manualovom muzeju zaboravljenih umetnosti (M.F.A.M.). Tekst prati kratak prikaz Kineske četvrti, dela nekadašnje novosadske industrijske zone uz Limanski park u Novom Sadu, koja svojom industrijskom arheologijom i novim kulturnim i zabavnim sadržajima sve više privlači pažnju javnosti.

Urbani dizajn u Školi arhitekture u Novom Sadu, autora dr Darka Rebe (str 67.), je prikaz naučnih aktivnosti i nastavnog programa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Tekst Oslonac, a ne alibi, Živojina Kara-Pešića (str 72.), je izuzetan prikaz i jezgrovita analiza sadržaja i poruka Priručnika za urbani dizajn (Goran Petrović i Darko Polić, eds.).

DaNS, Magazine, Novi Sad