Arhitekte u zatvor!

I ove godine u Kotoru se održava letnja škola arhitekture, već tradicionalno u znaku zatvora u kome nam je, verovatno, svima odavno mesto.

Architecture Prison Summer School 2014 će se ove godine baviti istraživanjem mogućnosti transformacije prostora oko Hotela Fjord kao pokretača urbane rekonstrukcije tog dela Kotora. Mentori će raditi na ovom zadatku sa studentima iz različitih arhitektonskih škola u Evropi.

Timovi koji stoje iza koncepta Studije GH Fjord, kao i APSS programa za prošlu i ovu godinu, bili su odabrani i za komesare ovogodišnje crnogorske postavke na XIV Bijenalu arhitekture. Kustosi postavke “Treasures in Disguise” (Prikrivena blaga) veoma zapažene crnogorske postavke na Venecijanskom bijenalu arhitekture su Dijana Vucinić (DVARP), Bostjan Vuga (SADAR+VUGA), Simon Hartmann (HHF), Ilka i Andreas Ruby (Ruby Press) i Nebojša Adžić (SACG).

Crnogorski Paviljon predstavlja četiri primera kasno-modernističke arhitekture tipične za Crnu Goru u periodu između 1960 i 1986. godine. Kada su ove zgrade prvi put otvorene, zračile su entuzijazmom i samopouzdanjem koje su njihovi graditelji nosili povodom novog društva koje su stvarali. Samo nekoliko decenija kasnije, ove zgrade otelotvoruju nešto sasvim suprotno: slabo korišćeni i održavani prostor, one predstavljaju dokaz neuspeha modernizma. Izgleda da niko nije u stanju da prepozna bilo kakvu vrednost u njima, pa je njihova sudbina zapečaćena: propadanje i rušenje. Jedan od ovih objekata je i Hotel Fjord. Kotor APSS će nastaviti misiju postavke “Treasures in Disguise”. Diskutovaće probleme i teme inicirane samom izložbom i pokrenuti debate u crnogorskoj javnosti i među profesionalcima iz drugih krajeva sveta.

Objedinjavanje inicijativa studije za Hotel Fjord, letnje škole, crnogorskog paviljona, panel diskusije i APSS talk konferencije treba da doprinese pokretanju i usmeravanju razvoja grada Kotora.


GP
19-Jun-2014

Architecture, Building heritage, Heritage, Kotor, Montenegro, Summer school of architecture

Leave a Reply