Centar za arhitekturu Beograd je projekat Žene u arhitekturi realizovao tokom 2013. godine. Ova knjiga, kao njegov rezultat, prikazuje rad i iskustva žena arhitekata u Srbiji od početka 20. veka do danas.

Architects, Architecture, Book, Bookstore, Heritage, Interview, Research, Women in architecture

Monografija Neutelings Riedijk Architects u izdanju 010 PUBLISHERS. Zahvaljujući uspehu koji je postigao u obrazovanju i ogromnoj popularnosti među studentima, At Work sada ima i izdanje pristupačnije po ceni, manjeg formata i u mekom povezu.

Book, Bookstore, Neutelings Riedijk Architects

Ova knjiga predstavlja osam godina projektovanja i istraživanja biroa MVRDV. Trodimenzionalnost se može smatrati osnovom arhitekture, glavnim domenom profesije. U vremenu globalizacije i uvećanja razmere, metri se pretvaraju u kilometre, m³ u km³. KM3 je priča o svetu koji postaje sve gušći. Kao logična reakcija na ovaj proces, i grad postaje sve gušći – konstantno u izgradnji, sa neograničenim prostornim kapacitetima, populacijom i mogućnostima. 3D grad. Slobodan pad u beskrajan prostor.

Book, Bookstore, MVRDV

El Croquis predstavlja jedan od najprestižnijih časopisa za arhitekturu na svetu, čije je svako izdanje posvećeno po jednom vodećem svetskom arhitekti ili arhitektonskom studiju. El Croquis 139 prezentuje stvaralaštvo japanskog dvojca SANAA (koji čine Kazuyo Sejima - dobitnica Prickerove nagrade za arhitekturu i kustos bijenala arhitekture u Veneciji 2010. godine i Ryue Nishizawa) u periodu od 2004. do 2008. Svaki od predstavljeni projekata bogato je ilustrovan crtežima i fotografijama, a grafičku dokumentaciju upotpunjuje i esej profesora Juan Antonio Cortesa o radovima SANAA studija.

Book, Bookstore, El Croquis, SANAA

urednici Goran Petrović i Darko Polić

izdavači Orion Art i Prograf, Beograd, 2008.

Ova knjiga je adaptirani prevod publikacije Urban Design Compendium, koju je izdala agencija English Partnerships, pionir u oblasti urbane obnove i regeneracije u Engleskoj. U njoj je detaljno opisana metodologija koju ova agencija primenjuje i propisuje svim drugim partnerima, a koja je zasnovana na promociji kvaliteta planskog ili projektnog rešenja kao ključnog za uspešnu implementaciju projekta.

Knjiga sadrži jasno definisane probleme koji su, po mišljenju autora, najznačajniji u procesu urbane obnove, kao i preporuke na koji način ih treba rešavati, kako bi se postigle proklamovane vrednosti gradskog prostora.

Na taj način, developerima, planerima i projektantima, kao i lokalnoj zajednici je ukazano šta i na koji način u svojim projektima treba da pokušaju da ostvare, a nadležnim službama na koji način da ocenjuju predložene projekte.

www.urbandesigncompendium.co.uk

Priručnik za urbani dizajn, Urban design, Urban Design Compendium