Kućna automatika II

U drugom nastavku serijala o domotici, koji Centar za arhitekturu Beograd objavljuje u saradnji sa kompanijom Cubo Control iz Beograda, dalje istražujemo prednosti primene savremenih automatizovanih sistema u vašem domu. Ako ste propustili neki od ranijih tekstova, možete ih pronaći ovde

Ušteda = novac

Nećemo pričati o uštedi električne energije, iako je veoma lako odrediti je i kvantifikovati. Suština ovog koncepta je u jedinstvenom ambijentu i njegovoj promenljivosti, koju samo automatizovani sistem može da ostvari i obezbedi u kontinuitetu. Ipak, priča o osvetljenju se ne završava ovde. Pogodnosti domotičkih rešenja su i mogućnost simulacije prisustva tokom perioda u kojima je prostor prazan (prema statistikama iz SAD, izuzetno efektna metoda zaštite od provale). Periodično uključivanje svetlosti (niske potrošnje) i, po potrebi, zvuka predstavlja jednostavno, a istovremeno sofisticirano sredstvo borbe protiv provalnika. Sigurnost da je objekat, posebno poslovni prostor, dodatno zaštićen i da se svako nepredviđeno kretanje beleži i trenutno prosleđuje na željene telefone i emailove je dodatna prednost ovakvih sistema.

Automatsko upravljanje osvetljenjem sa više lokacija i sa više uređaja daje jednu potpuno novu dimenziju stambenom ili poslovnom prostoru, a u kombinaciji sa regulacijom prirodnog svetla pomoću automatskih roletni i ugla pod kojim se pušta sunčeva svetlost, dobija se efektno rešenje koje je nemoguće ostvariti bez domotičkog sistema.

Značajna prednost sistema je i mogućnost nadogradnje ili zamene pojedinih komponenti: jednom postavljen i projektovan sistem je moguće „osvežiti“ novim svetlosnim grupama, moguće je i dodavanje i regulacija boje osvetljenja – od suptilnih nijansi do jarkih i smelih varijanti, a sve je ograničeno isključivo vašim željama.

Buđenje je trenutak koji u najvećoj meri definiše kako ćemo provesti dan, a jutro predstavlja i suočavanje sa dnevnim rasporedom koji je, nažalost, često toliko gust da ne ostavlja vremena za mnogo prijatnih i opuštenih trenutaka. Pametna kuća ovu činjenicu dobro zna i baš tokom jutra je u stanju da pruži najviše: mašina za kafu je uključena i zagrejana, na ekranu je vremenska prognoza i jutarnje vesti ili muzika, kupatilo je zagrejano i spremno, roletne ili svetla se planski uključuju i kuća se budi sa vama, sa svakim članom porodice pojedinačno. Prijatno i efikasno započet dan, sa spoznajom da se nalazite u svom prostoru, koji prati i sluša vaš ritam i dinamiku života.

Kreirajte sami sistem koji će vaš prostor učiniti jedinstvenim, superiornim i vrhunskog kvaliteta po povoljnim cenama.

Zaštitite sebe i najbliže, svoj dom, svoj poslovni prostor, svoju vikendicu

Sigurno vam je poznata situacija – pucanje cevi u kupatilu ili kuhinji, bilo usled dotrajalosti instalacije ili naglih zahlađenja. Poplava, ogromna šteta na podu, na zidovima, na susednim stanovima, u stanu ispod, novo krečenje…

Rešenje: ugradnja senzora/detektora poplave kod mokrih čvorova. Trenutno obaveštavanje korisnika putem emaila ili smsa uz mogućnost automatskog prekida dovoda vode. Jedna briga manje.

Domotika omogućava i najlepšu i najfunkcionalniju integraciju alarma. Detektori prisustva, pogodno i diskretno ugrađeni i utopljeni u enterijer imaju dvostruku ulogu: kada je prostor prazan senzori su u funkciji protivprovalnog sistema i trenutno vam šalju informacije o eventualnim nepredviđenim pristupima.

Ukoliko neko pozvoni na interfon ili na vrata, dobićete odmah sliku ili video na svoj telefon, kompjuter ili tablet. Kada sledeći put budete išli na odmor, ostavite zaista sve brige kod kuće: biće sve u redu – biljke će biti zalivane prema utvrđenom programu, uveče će se uključivati određena svetla ili simulatori televizora, a neposredno pred vaš povratak, prostor će biti provetren i doveden na optimalnu temperaturu uz minimalnu potrošnju energije.

Posebno pogodnu primenu sistemi domotike nalaze u vikendicama i sličnim objektima za odmor. Nema ničeg lepšeg nego da vas na planini ili na moru dočeka lični digitalni batler: podešena temperatura, već uključeno grejanje ili klimatizacija, sigurnost da sve instalacije (voda i električna energija i gas) rade besprekorno kao i svi ostali mogući parametri u zavisnosti od objekta i terena. Kuća vam se nalazi na području koje se nalazi blizu vode ili je zimi izloženo velikim snegovima? Ugradite merače nivoa tečnosti i dobijte odmah informaciju o kritičnim vremenskim prilikama, koja će vam omogućiti pravovremenu akciju u sprečavanju moguće štete. Sa druge strane, video kamere, detektori prisustva i alarmi, pogodno integrisani i u svakom trenutku dostupni preko telefona, tableta ili kompjutera omogućavaju virtualno praćenje vaše vikendice ili objekta u dugim periodima tokom kojih niste fizički prisutni. Budite mirni i spokojni, uz činjenicu da cena instalacije celokupnog sistema najčešće ne prelazi iznos štete jedne havarije koja je mogla biti predupređena!

Dinamika, brzina i isplativost

Imate stan ili kuću u kojoj, na žalost, zbog prirode posla niste u mogućnosti da provodite onoliko vremena koliko biste želeli. Najefikasniji i najbolji način da trenutke provedene u svom prostoru učinite boljim, lepšim, prijatnijim, ali i efikasnijim je upravo instalacija sistema kućne automatizacije. Promenite scenario za nekoliko sekundi: iz radne atmosfere u kojoj dominira računar i pisaći sto, pritiskom na dugme pretvorite svoj condo u prijatnu jazbinu za žurke: svetla će se trenutno prebaciti u prigušeni režim, lampe će se ugasiti ili prilagoditi, možda neka nijansa u osvetljenju dodatno podvuče muziku koja će biti puštena svuda, osim možda u prostorijama u kojima to ne želite. Sposobnost kuće da se u trenu transformiše i poprima različite funckije: od savremene kancelarije, do udobnog doma i nazad, savršeno prati sve brži i intenzivniji tempo života savremenog profesionalca.

Izrečena 2013. godine u Srbiji, ovakva izjava će mnogima delovati preuranjena, preterana, možda čak i smešna: bez sistema kućne automatike – prostor jednostavno nije kompletan. Bez želje da radoznalog vlasnika stana ili kuće sada ugušimo morem propisa, regulativa, direktiva, i vrlo interesantnim konceptima poput zelene gradnje, recimo samo da će u narednim godinama razvoj vašeg prostora, istina dosta sporije, pratiti i razvoj vašeg telefona, isprva samo fiksnog, potom onih mobilnih „cigli“ sa početka devedesetih, pa do današnjih ultratankih uređaja koji imaju procesorsku snagu osrednjeg računara, ogromnu memoriju i sposobnost multitaskinga. Kuće nam se svakodnevno pune uređajima, multimedijalnim centrima, ozvučenjima, bežičnim mrežama, sve preciznijim i kvalitetnijim sistemima grejanja i hlađenja, alarmima i šemama osvetljenja.

Instalacijom sistema kućne automatike kupujete ulaznicu za budućnost stanovanja: realno je očekivati da će se u narednim godinama prelazak na integrisano upravljanje prostora širiti većom brzinom. Kao što ste u jednom trenutku antenu na krovu zamenili mogućnostima kablovske televizije i interneta velike brzine, na sličan način objedinjene funkcije prostora u domu predstavljaju kvalitativni skok. Osećanje zadovoljstva nakon obavljenog dobrog posla, sigurnost da je doneta ispravna odluka koja će u narednim godinama da se ubrzano isplaćuje, ne samo u materijalnom smislu.

Umrežavanjem svih ovih raznorodnih tehnoloogija u jedan kompaktan i pouzdan sistem ne ostvaruje se samo veći stepen konfora, lepote, efikasnosti i lakoće boravka i života: povezivanjem inteligentnih komponenti i sistema ceo prostor postaje inteligentan i omogućava različitim sistemima da komuniciraju među sobom. Roletne i prozori će biti sinhronizovani sa grejanjem i klimatizacijom, uz njih će ići i osvetljenje, veliki potrošači električne energije će pratiti periode niže tarife, određeni događaji, poput ulazaka u prostoriju će automatski „okidati“ nizove događaja koji će pratiti željeni plan. Kao što se na mobilnom telefonu muzika prekida u trenutku u kojem primate poziv, i sistem kućne automatike je potpuno svestan prioriteta.

Na kraju dolazimo do suštine i pitanja koje pokušavamo da formulišemo u ovom tekstu: Koji su osnovni razlozi zbog kojih bi trebalo da instalirate sistem kućne automatike/domotike u svoju kuću, poslovni prostor, stan, vikendicu?

Značajno povećanje kvaliteta života, osećaja ugodnosti.

Dobijanje novih i jedinstvenih estetskih i dinamičkih rešenja prostora.

Superiorne performanse, energetska efikasnost, ušteda vremena, energije, novca.

Bezbednost, zaštita najbližih, sigurnost, informisanost u svakom trenutku.

Upravljanje u pravom smislu reči: stvaranje inteligentnog habitata po sopstvenoj meri.

Autori teksta su doc. dr Radiša Jovanović i dr Marko Aleksendrić, mašinski inženjeri koji iza sebe imaju brojne objavljene naučne radove iz različitih oblasti upravljanja. Bave se programiranjem, projektovanjem i dizajnom, te spajanjem najrazličitijih tehnologija iz oblasti nauke, mašinstva i programiranja.  

Cubo Control je inženjerski i programerski studio koji voli tehnologiju, automatiku, italijanski dizajn, ali i programiranje računara i najrazličitijih stvari: od roletni do mobilnih telefona, od temperature podruma do brodskih motora. Nastao je sa željom da se na jednom mestu objedini ponuda kvalitetnih rešenja po povoljnim cenama iz oblasti savremene automatike, sa posebnim akcentom na domotici i industrijskoj automatici, kroz pažljiv izbor vrhunskih proizvođača i uz širenje savremenih i konkretnih koncepata komfora i energetske efikasnosti.


GP
21-Nov-2013

Cubo Control, Domotics, Energy efficiency, Interior design, Lighting, Smart homes

Leave a Reply