Singapur – grad u bašti

Projekat Singapurske botaničke bašte u zalivu je osvoijo prvu nagradu na Svetskom festivalu arhitekture (World Architecture Festival) – koji je ove godine održan takođe u Singapuru.

Zvanično, nagrada je otišla u ruke biroa Wilkinson Eyre Architects iz Londona, ali je osmočlani žiri – u kojem su bili arhitekti poput Ben Van Berkel, Moshe Safdie, Jϋrgen Mayer H, Yvonne Farrell, insistirao da se priznanje oda i celom timu (Grant Associates, Atelier One i Atelier Ten) koji je zaslužan za ovaj veličanstveni poduhvat.

Locirane u Marina zalivu, botaničke bašte predstavljaju ključni projekat razvoja celog Singapura. Zasnovani su na jasnoj viziji i strategiji gradske uprave da Singapur postane „grad u bašti“. Celokupna površina kompleksa zatvorenih i otvorenih prostora iznosi 101 ha i ujedinjuje tri odvojene zone uz obalu.

Fokusna tačka kompleksa su dva objekta konzervatorijuma botaničke bašte, površine 20.000 kvartatnih metara – koji predstavljaju spektakularnu atrakciju, odnosno najveće svetske mono-volumenske objekte u kojima je moguće kontrolisati klimatske prilike. Objekti staklenih bašta su projektovani tako da se hlade na prirodan način i sastoje se od suvog/hladnog konzervatorijuma (nazvanog kupola cveća) i vlažnog/hladnog konzervatorijuma (nazvanog šuma u oblaku). Oba dela imaju izražen karakter i u njima je smeštena hortikultura za koju se predviđa da će najviše biti ugrožena klimatskim promenama.

„Kupola cveća“ ja zasnovana na biljnom svetu Mediteranske klimatske zone, a posebno je atraktivna zbog toga što se u njoj mogu doživeti promene godišnjih doba na vegetaciji, što nije slučaj sa vegetacijom u ostatku singapurskog zaliva – koja je bujna tokom cele godine. Čak su i forme pejzaža kreiranog u ovom konzervatorijumu inspirisane mediteranskom topografijom.

„Šuma u oblaku“ naglašava vezu biljaka sa našom planetom, pokazujući kako zagrevanje hladnih maglovitih šuma ugrožava raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta. U ovom objektu veće visine napravljena je veštačka planina sa vodopadima visine 35m. Ovde se šuma može doživeti iz različitih perspektiva, a svakako najzanimljiviji nivo je onaj u kome se posetioci kreću kroz oblake u visini krošnji drveća.

Botanička bašta je otvorena u junu 2012. godine, a već u avgustu je zabeleženo 1.000.000 posetilaca.

Foto: © Gardens by the Bay


MZ
09-Oct-2012

Architecture, Award, Sustainable development, Urban landscape

Leave a Reply