KGH u službi čoveka

Treći nastavak serijala o domotici, koji Centar za arhitekturu Beograd objavljuje u saradnji sa kompanijom Cubo Control iz Beograda, posvećen je klimatizaciji, grejanju i hlađenju uz primenu savremenih domotičkih sistema. Ako ste propustili neki od ranijih tekstova, možete ih pronaći ovde

Temperatura i vlažnost kao i protok vazduha su najvažniji parametri koji određuju nivo konfora, odnosno osećaja ugodnosti. Sistemi za reprodukovanje veštačkih uslova klime u zgradama su vremenom evoluirali i profilisale su se dve velike grupe. Sa jedne strane je oblast često nazivana building automation odnosno automatski sistemi instalirani na nivou cele zgrade koji već imaju duboke korene i tradiciju, te oprobana i robusna rešenja. Sa druge strane domotika (kućna automatizacija, pametna kuća ili home automation) su rešenja zastupljena i na nivou pojedinačnog stana, kuće, ali savršeno primenjiva i na čitave zgrade.

Oblast klimatizacije, grejanja i provetravanja je svakako odgovorna za prvi, neposredni osećaj kada se uđe u prostoriju, bilo da je u pitanju stan, kuća ili poslovni prostor. Prva stvar koju ćemo osetiti – da li nam je toplo ili hladno, da li je zagušljivo ili prijatno provetreno, da li je vazduh suviše vlažan – to je upravo konačni rezultat sistema koji u narednim redovima ukratko ilustrujemo.

Buđenje u prijatno ugrejanom stanu, sa blago povišenom temperaturom kupatila, odleđenim prilazom kući ili stanu zimi. Povratak kući nakon vrelog podneva i ulazak u sveže provetren stan, blago ohlađen i osušen. Automatsko isključivanje grejanja ili hlađenja i otvaranje prirodnih kanala provetravanja u slučaju lepog vremena. Blagovremena signalizacija kvara na radijatoru ili klima uređaju, emailom i sms-om: Ovo su samo neke od mogućnosti dobro implementiranog automatskog sistema ventilacije, grejanja i provetravanja.

A sada malo o tehničkim karakteristikama samih sistema:

Osnovna podela sistema za grejanje, provetravanje i klimatizaciju se može izvršiti prema fizičkim veličinama, kojima je moguće upravljati:

Grejanje/hlađenje prostora: upravlja se samo temperaturom;

Termoventilacija: osim temperature upravlja se i kretanjem (brzinom) vazduha;

Klimatizacija (air conditioning): upravlja se i održavaju se određene vrednosti tri parametra: temperature, brzine strujanja i vlažnosti vazduha.

Jasno je da efikasnost upravljanja svake od navedenih veličina zavisi u ogromnoj meri od odabranog rešenja, kao i od kvaliteta i tipa samog regulatora. Osim toga, svako rešenje klimatizacije i grejanja povlači i određene zadatke koje je potrebno uspešno rešiti: arhitektonski uklopiti u enterijer, obezbediti brzu isplativost investicije (što je mnogo lakše u okvirima šireg projekta automatizacije), maksimalno redukovati troškove uz obezbeđivanje projektnih uslova.

Monitoring (praćenje) kretanja temperature ambijenta mora da obuhvati i termodinamičko modeliranje prostora, odnosno da uzme u obzir i termičku inerciju, da obezbedi relativno jednostavne algoritme vremenskog upravljanja u slučajevima dužeg odsustva iz prostorija, kao i mogućnost daljinskog upravljanja.

Ipak glavne prednosti uvođenja upravljanja klimatizacijom i grejanjem u domotički sistem, poput konfora, dolaze do izražaja u potpunosti tek kada se u sistem uključi i praćenje potrošnje energije, toplotne i električne. Ovakav sistem obezbeđuje stalno praćenje troškova, omogućava značajne uštede, a predstavlja i najsigurniji način da se blagovremeno utvrde i otklone eventualni kvarovi na sistemu.

Sistemi sa BUS tehnologijom (a, pre svega, KNX sistemi) omogućavaju izuzetno lako uključivanje i merenje svih neophodnih parametara, kao i primenu najrazličitijih algoritama regulacije – dovoljno je instalirati merače koji su u stanju da komuniciraju sa KNX protokolom i aktuatore koji će izvršavati zadate komande na uređajima zaduženim za klimatizaciju i grejanje. Ovakvim pametnim sistemima je moguće upravljati podnim i zidnim grejanjem, toplotnim pumpama, podnim i plafonskim fan coil sistemima i kotlovima, uz optimalne performanse koje zadovoljavaju različite kriterijume: ugodnosti, uštede energije i smanjenja zagađenja.

Autori teksta su doc. dr Radiša Jovanović i dr Marko Aleksendrić, mašinski inženjeri koji iza sebe imaju brojne objavljene naučne radove iz različitih oblasti upravljanja. Bave se programiranjem, projektovanjem i dizajnom, te spajanjem najrazličitijih tehnologija iz oblasti nauke, mašinstva i programiranja.  

Cubo Control je inženjerski i programerski studio koji voli tehnologiju, automatiku, italijanski dizajn, ali i programiranje računara i najrazličitijih stvari: od roletni do mobilnih telefona, od temperature podruma do brodskih motora. Nastao je sa željom da se na jednom mestu objedini ponuda kvalitetnih rešenja po povoljnim cenama iz oblasti savremene automatike, sa posebnim akcentom na domotici i industrijskoj automatici, kroz pažljiv izbor vrhunskih proizvođača i uz širenje savremenih i konkretnih koncepata komfora i energetske efikasnosti.


GP
26-Nov-2013

Air conditioning, Cubo Control, Domotics, Energy efficiency, Heating, HVAC, Interior design, Smart homes, Ventilation

Leave a Reply