Zajednički prostor u Rimu

Milena Zindović iz Centra za arhitekturu Beograd učestvovala je na poziv predavača Tunghai univerziteta sa Tajvana kao gostujući kritičar na finalnoj prezentaciji Tunghai arhitektonskog letnjeg studija u Rimu održanoj krajem jula u prostorijama Cornell univerziteta u Rimu.

Radionicu pod nazivom ‘Building the Common Space’ (Građenje zajedničkog prostora) osmislio je i vodio Luca Garofalo iz rimskog IaN+ arhitektonskog biroa, uz asistenciju Tien Linga, predavača sa arhitektonskog departmana Tunghai Univerziteta. Na radionici je učestvovalo 18 studenata Tunghai Univerziteta sa Tajvana, koji su u grupama od po dvoje projektovali konceptualna rešenja za prostore religijske namene smeštene na jednoj od dve ponuđene lokacije: u samom Rimskom Forumu i u dvorištu u kome je smešten centar za posetioce, nasuprot ulaza u Forum.

Cilj ove kratke ali efektivne radionice bio je da se kroz dizajn i funkciju verskog objekta, koji se može posmatrati i kao javni/zajednički prostor, istraži ideja odnosa arhitekture i urbanog nasleđa. U kompleksnom i istorijom bogatom Rimu, izazov je kreirati zajednički prostor koji će omogućiti da javnost, građani i zajednički interes ponovo postanu deo javnih istorijskih prostora, danas uglavnom posećenih od strane turista.

Na finalnoj prezentaciji radionice prikazano je 9 radova, koji su na zanimljiv način odgovorili na temu i diskusiji o religiji, arhitekturi, kulturi i javnom prostoru doprineli uvodeći perspektivu i poimanja dalekog istoka. Kao gostujući kritičari, pored Milene Zindović, u prezentaciji su učestvovali i Carmelo Baglivo, su-osnivač IaN+, i Juan Carlos Artolozaga, student post-diplomskih studija Cornell Univerziteta.

Svake godine Tunghai univerzitet sa Tajvana za svoje studente organizuje letnji studio u Rimu. Studenti se upoznaju sa rimskom i italijanskom istorijom, kulturom i arhitekturom i u saradnji sa profesorima Cornell Univerziteta učestvuju u arhitektonskoj radionici koja im omogućava da ideje i inspiraciju dobijenu tokom svog boravka u Italiji pretoče u konkretne predloge za gradski prostor Rima.

Studentski radovi:

Molitva u zidu autora Ting-Wei Lee i Ta-Wei Chen

Živi stubovi autora Yu-Ching Huang i Wei-Ting Liu

Soba za molitvu pod vodom autora Yun-Chu Liang i Po-Chen Wu

Tajni vrt autora Tyson Chen i William Chen

Fotografije: Tien Ling


MZ
08-Aug-2013

Architecture, Building heritage, Rome, Tunghai University, Urban public space

One Response to “Zajednički prostor u Rimu”

Leave a Reply