Arhitektura je ženskog roda

Centar za arhitekturu završio je seriju tekstova na temu Žene u arhitekturi, koji su na našem blogu objavljivani tokom meseca septembra i oktobra. Kroz 15 tekstova objavljenih u ovom serijalu pokušali smo da u Srbiji pokrenemo razgovor na temu ženskog autorstva u arhitekturi i skrenemo pažnju na uspešne arhitekte koje su radile i rade u našoj sredini.

Ova serija tekstova naišla je na pozitivne reakcije kako stručne tako i šire javnosti, a sa virtuelnog preselila se i u realni prostor zahvaljujući saradnji sa Blok konferencijom, u okviru koje je ove godine održana tribina Žene u arhitekturi. Gošće tribine bile su neke od učesnica akcije Centra za arhitekturu, ali i specijalne gošće. Na tribini su govorile Žaklina Gligorijević, Eva Vaništa Lazarević, Grozdana Šišović, Dubravka Đukanović, Bojana Ibrajter Gazibara, Zorica Savičić i Špela Leskovic, a razgovor je moderirala Milena Zindović.

Tribina Centra za arhitekturu je organizovana sa ciljem uspostavljanja relacije između globalnog konteksta u kojem se već neko vreme vrši revalorizacija ženskog doprinosa arhitektonskoj profesiji i lokalnog konteksta u kojem se mogu identifikovati isti postulati i pitanja. Budući da je ova akcija Centra za arhitekturu pionirski poduhvat u smislu istraživanja tematike doprinosa ženskog autorstva u arhitekturi na lokalnom nivou, bilo je krajnje neizvesno šta će se pojaviti kao rezultat.

Pošto je inicijativa naišla na veliko interesovanje kod učesnica, kao i kod široke javnosti, želja Centra za arhitekturu bila je da se određena stanovišta iskazana u intervjuima i stavovi, koji su veoma raznoliki, prodube i dodatno pojasne u vidu otvorene debate. Učesnice su u pozitivnoj atmosferi pričale o svojim iskustvima iz prakse, odgovarale na pitanja ali i sukobljavale mišljenja. Pričalo se o Jelisaveti Načić, Milici Šterić, egu ili nedostatku istog, radu u paru, radu u većim i manjim, muškim ili ženskim timovima. Na kraju tribine u razgovor se uključila i publika.

Sve učesnice naglasile su pre svega važnost dobre i kvalitetne arhitekture, kao i da je teško generalizovati neke pristupe kao muške ili ženske. Pitanje da li nam je potreban naziv profesije u ženskom rodu na kraju diskusije je poslužilo kao zaključak da su reči arhitektura i arhitekta već – ženskog roda – što je svakako dobra osnova za nastavak istraživanja.

Želimo da se zahvalimo svima koji su učestvovali, doprineli i pratili našu inicijativu. Značaj ove teme svakako prevazilazi okvire ove prve akcije i Centar za arhitekturu Beograd nastaviće da se bavi, istražuje i podržava žene u arhitekturi.

Fotografije: Vanja Petrović


MZ
04-Nov-2013

Architecture, Centar za arhitekturu, Discussion, Events, Women in architecture

Leave a Reply