Umesto manifesta

Želimo da se bavimo arhitekturom u Srbiji. Uprkos višegodišnjem trendu opadanja u svim delovima građevinske industrije, želimo da verujemo da je vreme da se govori, piše i radi na unapređenju stanja u arhitekturi, odnosno unapređenju stanja u gradovima Srbije.

Trudićemo se da objasnimo investitorima i developerima da projekat nije tek još jedan u nizu dokumenata koje moraju da prilože da bi dobili dozvolu za gradnju. Zalagaćemo se za princip da se ni jedna kuća ne može izgraditi bez učešća arhitekata.

Podsticaćemo arhitekte da se bave arhitekturom, ali i da deluju kroz postojeće ili nove strukovne institucije i organizacije. Pomoći ćemo studentima da se spremaju za rešavanje kompleksnih inženjerskih problema koji ih očekuju u praksi, umesto da izučavaju samo rubna područja arhitektonskog delovanja. Podržaćemo sve javne manifestacije, konferencije i izložbe koje se ozbiljno bave arhitekturom i gradom.

Na osnovu izuzetno bogate tradicije i visokih dometa jugoslovenske arhitekture druge polovine XX veka, kao i savremenih evropskih i svetskih primera, promovisaćemo princip dobrog projektnog rešenja kao ključnog za ukupan kvalitet nekog prostora, objekta ili naselja. Samo kvalitetan plan ili projekat, uz insistiranje na kvalitetu i u svim ostalim fazama – izvođenju radova, primenjenim materijalima, nadzoru i kontroli – može da na kraju procesa građenja da dobar rezultat, odnosno proizvod (stan, zgradu, naselje) koji će naći svoje mesto na tržištu.

Radićemo na tome da se veliki i značajni graditeljski poduhvati realizuju javno, a da rokovi za izradu konkursnih rešenja ili projekata ne budu apsurdno kratki. Na taj način, kroz stručno nadmetanje i učešće javnosti, dobijaće se mnogo kvalitetnija nova naselja ili javni prostori – ujedno i lepši, funkcionalniji, bolje izvedeni i dugotrajniji. I značajno jeftiniji, naravno.

Zalagaćemo se za primenu savremenih tehnologija i novih materijala. Kao dokaz da je to moguće, podsećamo da je ovo zemlja koja je nekada imala građevinsku operativu svetskog nivoa. Promovisaćemo napredne i energetski efikasne sisteme, kao i poznata i proverena rešenja prefabrikacije.

U kontekstu energetske efikasnosti objekata, ukazivaćemo da se najveće uštede i najveći dobitak u komforu mogu ostvariti upravo primenom kvalitetnih arhitektonskih rešenja, od organizacije osnove i forme objekta, do arhitektonskih detalja i materijalizacije. Urbanističko planiranje može suštinski da unapredi ili upropasti energetsku efikasnost jednog objekta ili čitavog naselja.

Objašnjavaćemo da je razlika u ceni između vrhunskog arhitektonskog rešenja i besprizorno lošeg, pretvorena u procenat ukupne cene izgrađenog kvadratnog metra, potpuno zanemarljivo mala. Insistiraćemo na ozbiljnom pristupu u početnoj (projektnoj ) fazi, kako bi se prepoznali i prevazišli svi očekivani problemi i realno sagledala celokupna investicija, a na kraju dobio proizvod koji je tržišno konkurentan i istovremeno kvalitetan i primeren. Rezultati – posledice graditeljskog delovanja, dobrog ili lošeg, uvek su znatni i traju veoma dugo, a menjaju se teško.

Sve navedene principe promovisaćemo kroz javne nastupe, tekstove, razgovore i radionice, ali i kroz arhitektonsko delovanje – konkursna rešenja, planove, projekte i naravno, izvedene objekte.