BLOK 2012

Dvodnevna Konferencija BLOK, koja će okupiti veliki broj poznatih arhitekata i drugih stručnjaka iz oblasti projektovanja, izgradnje i dizajna održaće se od 10. do 11. maja, u kongresnom centru Zira, u organizaciji kompanije Projmetal.

Predavači koji su potvrdili svoj dolazak na Konferenciju BLOK, spadaju među najznačajnija imena savremene arhitekture poput arhitekte Alejandro Zaera-Polo (Alejandro Zaera-Polo Architects iz Londona), David Fisher (Dynamic Architecture, autora rotirajućeg nebodera u Dubai-ju),Mark Hemel (IBA, autori Guangzhou Tower-a, jedne od najviših građevina na svetu), zatim Winka Dubbeldam (Archi-tectonics, iz SAD), Veronika Valk iz Estonije, i mnogi drugi.

Koncept Konferencije BLOK 2012. zasnovan je na ideji razmene iskustava sa vodećim arhitektama u svetu i razmatranja određenih tema u različitim primerima, kontinentima i klimatskim zonama. BLOK 2012. organizovaće se u četiri panela: „vertikalni grad” (centralni panel konferencije), „kompaktni grad”, „kreativne prostorne strukture”, i „arhitektura kao politički poster”.

U okviru panela „vertikalni grad” predavači će se istovremeno baviti projektima visokih objekata, nebodera, skyscraper-a koji su pomerili standarde u domenu arhitekture i tehnologije na globalnom nivou, i problemom urbanističke regulative, i nepostojanja plana izgradnje visokih objekata u Beogradu. Na ovom panelu govoriće arhitekte izvedenih skyscraper-a u Kini, Americi, i Bliskom Istoku, prezentovaće svoje ideje, projekte, kao i buduće planove i vizije.

Na panelu “kompaktni grad” prezentovaće se stavovi koji se odnose na mehanizme kontrole urbane forme, efekte na izgrađeno gradsko tkivo i – stavovi da se konflikt između modela kompakt grada i urbanog rasplinjavanja prevazilazi kontrolom parametara kompaktnosti i gustine naseljenosti. Na panelu o kreativnim strukturama govoriće se o uticaju arhitekture na globalnom nivou: jedinstvenim idejama, oživljavanju lokacija, pomeranju granica konstruktivnih sistema, impresioniranju originalnošću, upotrebljivosti savremenih materijala, novog shvatanja prostora.

Predavači u okviru panela “arhitektura kao politički poster”, između ostalog, prezentovaće svoje radove, projekte, i razmišljanja i dati osvrt na temu – da li i nakon globalizacije arhitekture, tehnologije i ekonomije, postoje razlike u porukama koje se čitaju u arhitekturi zgrada, vizuelnim reperima i obeležjima različitih gradova.

Ukupno osam predavača sa skoro svih kontinenata, i veliki broj domaćih stručnjaka će tokom dva dana predstaviti svoje projekte, držati predavanja i voditi diskusije na forumima o visokim objektima, bescenju u oblasti projektovanja, potencijalima prostora, realizovanim projektima i novim tendencijama.

Fokus Konferencije biće na konkretnim rešenjima koje će profesionalci i investitori moći da primene u svom radu, a Kongresni centar Zira će u junu biti mesto razmene informacija i susreta ljudi iz arhitekture, projektovanja i investicija iz celog regiona. Ovogodišnja, četvrta po redu Konferencija BLOK, biće obogaćena i pratećim programom poput foruma, izložbe, strudentskim konkursom, i filmskim maratonom posvećenom žanru arhitektonskog filma, u bioskopu Muzeja Jugoslovenske Kinoteke, u Kosovskoj ulici u Beogradu. Teme ovogodišnjih foruma biće posvećene aktuelnim problemima u struci. Prvi forum biće posvećen visokim objektima, a drugi forum baviće se obezvređivanjem i bescenjem projektovanja, koje je donelo velike probleme.

Detaljne informacije o programu Konferencije i predavačima nalaze se na web sajtu www.blok.rs, gde se posetioci mogu on-line prijaviti na Konferenciju.


admin
25-Apr-2012

Beograd, Blok, Conference, Zira

Leave a Reply