Alvaro Siza – Venecija 2012

Portugalski arhitekta Alvaro Siza dobitnik je nagrade Zlatni lav za životno delo na ovogodišnjem Venecijanskom Bijenalu. Ovu odluku doneo je žiri Bijenala kojim presedava Paolo Baratta, a na predlog direktora Bijenala, arhitekte Dejvida Čiperfilda. U njegovom obrazloženju navodi se:

“Malo je savremenih arhitekata čije je prisustvo u praksi konstantno, kao što je to slučaj sa Alvarom Sizom. S obzirom da je u pitanju prisustvo arhitekte koji živi i radi na najudaljenijoj Atlantskoj margini Evrope, još više je naglašen njegov autoritet i status.”

“Od prvih pohvala za BoaNova restoran i kompleks bazena u Leca de Palmeira i reputacije potvrđene njegovim ranim kućama, Siza je zadržao svoju jedinstvenu poziciju u svetu arhitekture. Ova pozicija ja puna paradoksa. Siza je uspeo da održi stalnu produkciju radova visokog nivoa, bez i najmanjeg traga komercijalizacije i samopromocije koji su postali deo savremene arhitektonske prakse.  Iako se čini da trči suprotno od ostalih, on uspeva da uvek bude na čelu, naizgled nepromenjen i nepokoleban praktičnim i intelektualnim izazovima sa kojima se susreće.”

“Siguran na svojoj izolovanoj lokaciji, on prikazuje svetsku mudrost. Istražujući forme ekstremne geometrije uspeva da stvori objekte izuzetne strogosti. Razvijajući sebi svojstven arhitektonski izraz, uspeva da se obrati svima nama. Dok njegova dela odišu odlučnom sigurnošću, jasno su naglašena paživljim promišljanjem.  Dok nas zasenjuje lakoća njegovih zgrada, osećamo ozbiljnost njihove suštine.”

Alvaro Siza predstavio se na ovogodišnjem Venecijanskom Bijenalu svojom kompozicijom u vrtu Arsenala, odmah uz paviljon Eduarda Soto de Moura. To je posledica dugogodišnje saradnje dvojice Portuglaskih velikana.

Sizin paviljon ostvaruje vezu sa jednim drugačijim aspektom Venecije – njenim gustim urbanim okruženjem. Paviljon čini serija jarko crvenih zidova smeštenih među drveće i bilje vrta koji je 2012. za Bijenale kreirao Piet Oudolf.

Tri  zida nepravilnog oblika formiraju dva intimna prostora u sredini vrta, čime Siza odaje priznanje kompaktnom urbanom tkivu Venecije koje okružuje spoljašnost Arsenala i definiše njegove vizure.

Paviljon odlikuje i konzolno postavljena nadstrešnica koja posetiocima pruža hladovinu na izlasku iz paviljona.

Paviljno evocira čovekomernost Venecijanskih ulica, i stvara novo okruženje za zelenilo vrta.

Foto: Miloš Mirosavić, Ivana Popović


MZ
18-Sep-2012

Alvaro Siza, Architecture, Exhibition, Venice Biennale

Leave a Reply