OFIS arhitekti u Parizu

Ljubljanski arhitektonski biro OFIS nedavno je uspešno završio izgradnju objekta studentskog stanovanja u Parizu. Ovo je jedna od retkih prilika da arhitekte iz regiona realizuju projekat u jednom od najvažniji svetskih centara. OFIS arhitekti su 2008. osvojili prvu nagradu na pozivnom konkursu za ovu lokaciju, a radovi na objektu su započeti 2009.

Objekat se nalazi na dugačkoj i vrlo uskoj parceli, na ivici parka La Villette u pariskom 19-om arondismanu, koja je deo većeg urbanističkog poteza autora Reichen & Robert architects. Sa severo-istočne strane parcele prolazi nova pariska tramvajska linija. Na jugo-zapadu lokacije se graniči sa tramvajskim depoom iznad koga je smešten fudbalski teren. Prva tri sprata stambenog objekta se neizbežno naslanjaju na zid tramvajskog depoa.

Parcela ima specifičnu konfiguraciju: 11m širine i dužinu od otprilike 200 m u pravcu sever-jug. Ovakva konfiguracija uslovila je da je najviše pažnje posvećeno istočnoj fasadi koja gleda na produžetak ulice Des Petits Ponts gde se nalaze tramvajski, biciklistički i pešački koridori.

Izdužen gabarit objekta podeljen je na dva dela koji su povezani uskim mostom. Između te dve celine nalazi se bašta. Objekat je visok 11 spratova: sadrži tehničke prostorije u suterenu, zajedničke prostorije u prizemlju i studentske stanove na ostalih 9 spratova. Osnova je projektovana na racionalan i modularan način.

Osnovni cilj projekta je obezbediti studentima zdravo okruženje za učenje i druženje. U prizemlju se nalaze dnevni boravak i trpezarija. U dužini fudbalskog terena proteže se otvoreni hodnik i galerija sa koga se vide teren, grad i Ajfelova kula. Galerija je otvoren pristup stambenim jedinicama koja studentima pruža zajednički prostor za interakciju. Ceo blok sadrži 192 garsonjere iste veličine i opreme kako bi se optimizovao i projektantski i izvođački proces. Garsonjere sadrže ulaz, kupatilo, plakar, čajnu kuhinju, radni prostor i krevet. Svaki stan ima i terasu koja gleda na ulicu.

Uska a široka parcela sa 10 spratova daje lokaciji određenu prisutnost u okolnom urbanom tkivu. Obe celine imaju dve različite fasade koje oslikavaju unutrašnju funkciju i program :
Izgled iz ulice des Petits Ponts odlikuje se terasama-korpama stambenih jedinica, koje su različitih veličina i obložene drvetom. Orjentisane su na različite strane kako bi se razigrao izgled i ritam fasade. Smaknute korpe čine površinu dinamičnom i u isto vreme vizuelno umanjuju veličinu i proporcije objekta.
Izgled orjentisan prema fudbalskom terenu ima otvorene prolazne galerije sa ulazima u pojedinačne garsonjere okružene 3D metalnom mrežom. Celine su povezane na nivou prvog sprata uskim mostom koji predstavlja i otvoren zajednički prostor za studente.

Objekat je energetski efikasan što je deo pariskih napora ka održivom razvoju. Cilj Klimatskog plana je da budući stambeni blokovi konzumiraju 50KW-h.m.² ili manje. Zahtevi energetskih performansi i rokova za izgradnju postignuti su fokusiranjem na jednostavan, dobro izolovan objekat koji dobro funkcioniše tokom cele godine. Stanovi imaju dvostranu prirodnu ventilaciju i dovoljno osvetljenja na celoj površini. Spoljni hodnici i staklena stepenišna jezgra takođe uvode prirodno osvetljenje u prostore komunikacije, omogućujući energiju i stvarajući prijatne i svetle zajedničke prostore.

Zgrada je izolovana sa spoljne strane termoizolacijom od 20 cm debljine. Elementi koji sprečavaju stvaranje hladnih mostova korišćeni su na podovima hodnika i balkona. Klimatizacija je kontrolisana putem centralnog sistema koji svakom stanu obezbeđuje svež vazduh i optimalnu temperaturu cele godine. Krov je pokriven sa 300 m2 fotonaponskih panela koji proizvode struju. Kišnica se sakuplja na parceli u bazenu iz koga se potom koristi za navodnjavanje spoljnjih ozelenjenih prostora.

Foto: © Tomaz Gregoric


MZ
11-Oct-2012

Architecture, Housing, OFIS arhitekti, Paris

Leave a Reply