Novi talas u danskoj arhitekturi

Ova knjiga predstavlja prvi sveobuhvatan pregled i analizu najvažnijeg novog dešavanja u danskoj arhitekturi od 2000. godine. U prvim godinama posle 2000. mlada generacija arhitekata počela je da deluje u Danskoj sa obnovljenom energijom.

Novi talas u danskoj arhitekturi istražuje ovaj preokret kroz intervjue sa arhitektima i ključnima ličnostima, eseje i prezentacije arhitekata i njihovih dela. Knjiga se bavi pitanjem kako su ove mlade arhitektonske prakse, poput studia PLOT/BIG, uspele da se probiju na danskoj i internacionalnoj arhitektonskoj sceni tokom prve decenije 21. veka.

Među 12 arhitektonskih firmi predstavljenih u knjizi nalaze se: PLOT, BIG, JDS, COBE, Transform, Nord, EFFEKT, Adept, i drugi. Knjiga sadrži obimne intervjue sa mnogim ključnim ličnostima ovog pokreta: Bjarke Ingels (BIG), Winy Maas (MVRDV), Shohei Shigematsu (OMA), Julien De Smedt (JDS), Dan Stubbergaard (COBE) i mnogim drugima.

Projekti ovih mladih danskih firmi imaju nekoliko zajedničkih odlika: novi pragmatizam, nova spremnost da se uđe u globalni dijalog, i svežina i neposrednost u njihovom pristupu i retorici. Preokret je postao novi talas.

Ovaj novi talas danske arhitekture najviše je hvaljen zbog odnosa prema vremenu u kome nastaje – globalizaciji, smanjenju prirodnih resursa, klimatskim promenama, IT revoluciji, novi medijima i, u skorije vreme, ekonomskoj krizi. Ono što im se zamera je ignorisanje nekih od ideja tradicionalne danske arhitekture. Knjga se bavi i ovom debatom i teži da pokrene i širu raspravu na temu budućnosti danske arhitekture.

Knjiga Novi talas u danskoj arhitekturi nije namenjena isključivo arhitektama, već svakome zainteresovanom za arhitekturu, Bazirana je na nizu članaka objavljenim u časopisu Arkitektur DK, br. 1 i 2/2012, u proširenoj i re-dizajniranoj formi.

Knjigu je na danskom i engleskom jeziku objavio The Danish Architectural Press.

Knjigu možete poručiti na ovom linku http://arkfo.dk/en/shop/product/new-wave-danish-architecture

Sledi prikaz nekoliko stranica iz knjige:

 


MZ
27-Sep-2012

Architects, Architecture, BIG, Book

Leave a Reply