Dizajn hotel skriven u zaštićenom bloku

­

Ovog leta u Ljubljani je otvoren novi dizajn hotel – Hotel Vander, čiji je koncept i dizajn delo renomiranog slovenačkog arhitektonskog bira Sadar+Vuga. Hotel je smešten u samom istorijskom jezgru Ljubljane, pored reke Ljubljanice i na jednom od najprometnijih pešačkih poteza grada.

Hotel je izgrađen uokviru unutrašnjeg prostora četiri susedna zaštićena objekta. Ovako specifična lokacija i prostor uslovili su vertikalnu distribuciju programa, gde su u prizemlju smeštene osnovne javne funkcije objekta – recepcija, restoran i hotelski bar/lounge. Na sledeća tri nivoa smešteno je 16 soba organizovano oko vertikalnog atrijuma u kome se nalaze vertikalne komunikacije. Poslednji sprat sadrži zastakljen prostor sa velikom otvorenom terasom i bazenom.

Spoljašnji izgled zaštićenih objekata netaknut je i u potpunosti očuvan. Međutim, po ulasku u hotel nalazite se u novom karakterističnom prostoru inovativnog Hotela Vander. Dizajn je baziran na kaleidoskopskom efektu 3D tekstura izvedenom u različitim materijalima, i na refleksijama koje pomeraju granice izgrađenog prostora. Na taj način prostor je proširen, povećan i njegove granice teško sagledive. Zahvaljujući refleksijama nastalim unutar hotela, posetilac postaje deo enterijera.

Sobe u hotelu odlikuju se svetlim bojama, toplim podovima i sadrže staklene pregrade prema kupatilu. Inovatnivnim detaljima u enterijeru u potpunosti su iskorišćene inače male površine soba. Sobe odaju utisak udobnosti i doma, poput vaše dnevne sobe, zahvaljujući za ovaj objekat posebno oblikovanom nameštaju kao što su crni stolovi i kutije od ogledala sa mini barom.

Dugačka terasa obložena drvetom na kojoj se nalazi bazen je posebna vrednost hotela. Namenjena za relaksaciju gostiju, sa nje se pruža sjajan pogled na krovove starog jezgra Ljubljane. I ovde je teško sagledati granice prostora jer bazen smešten na terasi deluje kao da se preliva preko nje. Ovaj ambijent predstavlja oazu mira i opuštanja za posetioce, odmah iznad vreve i žagora pešačke zone stare Ljubljane.

Svi spratovi objekta povezani su vertikalnim holom koji u isto vreme predstavlja i svetlarnik. Ovaj prostor objedinjuje celu unutrašnjost hotela i predstavlja njen glavni fokus. Za dodatni utisak jedinstva vertikalnog hola ceo severni zid obložen je visećim metalnim zavesama koje stvaraju inovativnu 3D teksturu i omogućavaju rasprostiranje svetla u jezgru objekta.

Foto: David Lotrič i Miran Kambič

Na fotografijama i crtežima zahvaljujemo se Sadar+Vuga


MZ
25-Oct-2012

Architecture, Design, Design hotel, Ljubljana, Sadar+Vuga

Leave a Reply