Beč – Grad dizajna

Manifestacija Bečka nedelja dizajna se održava već petu godinu zaredom, ove godine od 28. septembra do 07. oktobra. I ove godine posetioce očekuje bogat i raznovrstan program koji će im omogućiti da iskuse različite strane kreativnih industrija, pre svega industrijskog dizajna, dizajna nameštaja i eksprimentalnog dizajna. Bečka nedelja dizajna teži da istakne značaj dizajna u kulturnoj produkciji, jer je dizajn taj koji oblikuje našu materijalnu kulturu, svakodnevni život i potrošačko društvo, i utiče na naš stil života, modu i estetiku.

Dešavanja koja čine ovaj festival raspoređena su svuda po gradu i u njima učestvuje veliki broj institucija – od bečkih muzeja, preko proizvodnih i trgovinskih kuća, do lokalnih i stranih dizajnera i arhitekata. Veliki broj prodavnica takođe učestvuje u programu i tokom ove Nedelje omogućava kupcima posebne pogodnosti pri kupovini unikatnog i dizajnerskog namestaja ili drugih sitnica.

Kreativni i proizvodni procesi nalaze se u fokusu Bečke nedelje dizajna, te se na licu mesta održavaju eksperimentalne radionice sa dizajnerima. Ovakve radionice omogućuju i da se dizajn predstavi ne samo kao utilitarna i funkcionalna disciplina, već i kao disciplina koja može da postavi društveno angažovana pitanja, ali i da zabavi.

Izložbe, instalacije, radionice, predavanja, diskusije, projekcije filmova i žurke, sve čini deo Bečke nedelje dizajna. Ovaj festival privlači internacionalnu kreativnu scenu, ali dopire i do velikog broja stanovnika i posetilaca Beča.

Jedno od centralnih mesta događanja tokom Bečke nedelje dizajna je Stilwerk, objekat arhitekte Žana Nuvela (Jean Nouvel). Dešavanja u ovom prostoru za zajedničku tematiku imaju reciklažu i ponovno korišćenje neupotrebljivih i odbačenih predmeta. Tokom vikenda tamo je održana radionica Misfits Revisited. Pod vođstvom bečke grupe dizajnera breadedEscalope, volonteri su sklapali nameštaj od odbačenih i neupotrebljivih delova iz Thonet fabrike. Naime, breadedEscalope tokom ove godine, u saradnji sa kompanijom Thonet, analizira i istražuje proces dizajniranja i proizvodnje karakteristične Thonet stolice, jednog od kultnih komada nameštaja koji krasi i mnogobrojne bečke barove i kafiće. Na ovoj radionici u izuzetno radnoj atmosferi, posetioci su imali priliku da sastave sopstvenu Thonet stolicu, a potom je i odnesu kući.

Ostatak prostora u Stilwerk-u ispunjen je izložbema različitih dizajnera, a veliku pažnju privukla je izložba Ciriških dizajnera Atelier Volvox pod nazivom Outsiders. Oni su izložili niz plišanih igračaka, pronađenih u radnjama sa polovnim stvarima i dečijim ustanovama, kojima su udahnuli novi život izvrćući im krzno i oči. Ova izložba je i dobitnik jedne od nagrada Bečke nedelje Dizajna.

Za utiske sa dešavanja i fotografije zahvalnost dugujemo Mileni Vučković


MZ
01-Oct-2012

Design, Exhibition, Vienna Design Week

Leave a Reply