Exhibition “Unfinished Modernisations” in the Museum of Yugoslav History

Izložba Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma se nakon postavke u Mariboru, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, seli u Beograd, u Muzej istorije Jugoslavije u Botićevoj ulici br. 6. Otvaranje je 19. maja u 16h, a izložba će biti otvorena do 1. jula 2012.

Izložba je veliko finale dvogodišnjeg istoimenog istraživačkog projekta, koji se se kroz niz istraživanja, konferencija i izložbi bavio prostorima koje je stvorio socijalistički napredak u bivšoj Jugoslaviji i koji pokušava da utvrdi šta se sa tim prostorima dogodilo nakon sloma zajedničke države i nestanka socijalizma. Izložba na kojoj će biti predstavljeni arhitektonski projekti i veliki urbanistički planovi koji su obeležili jugoslovensko socijalističko razdoblje, usredsređuje se na prekretnice i vizije (nedovršene) modernizacije gradova za vreme socijalizma i teži da odgovori na pitanja u vezi s njihovom ulogom i zaostavštinom u zemljama naslednicama. Izložba je usredsređena na fizički prostor, odnosno na planiranje i izgradnju gradova kao jedno od sredstava socijalističke modernizacije i na ulogu arhitekture u toj proizvodnji. Izložba se takođe bavi simboličkim prostorima u kojima su se ovi procesi odvijali, kao što su geopolitički, kulturni, ekonomski i ideološki prostor. Više o projektu možete saznatiovde.

Organizator izložbe je Društvo arhitekata Beograda, u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije, Udruženjem hrvatskih arhitekata, Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajn (Ljubljana), Umetničkom galerijom Maribor (Maribor) i Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje).

Pored izložbe Nedovršene modrenizacija, u Muzeju istorije Jugoslavije je postavljena i izložba Tehnika narodu koja je dostupna posetiocima.

Foto: Beogradski sajam, Hala 1, Beograd
(Milorad Pantović, Milan Krstić, Branko Žeželj) 1954-57.
© Kolekcija Miloša Jurišića


admin
16-May-2012

Beograd, Exhibition, Muzej Istorije Jugoslavije, Unfinished modernisations

Leave a Reply