Strukture sa mirisom mora

Još jedna manifestacija vredna pažnje, održana u okviru Bečke nedelje dizajna, pružila je neobičan utisak i izazvala nesvakidašnje raspoloženje publike. Izložba koja kao da govori – priđite, vidite, osetite, dodirnite – jeste originalna predstava morskih elemenata oblikovanih na jedan specifičan i poetičan način. Jednostavno – ovo je neobična izložba vođena sjajem i neiscrpnom snagom mašte.

Postavka prikazana unutar velikih staklenih izloga Kunsthalle (doslovno „Prostor za umetnost“) jeste delo vizije svestrane dizajnerke Džulije Lohman (Julia Lohmann). Džulije Lohman je profesor na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Hamburgu gde nesprestano razvija jedan potpuno novi svet čarolije u malom koji je namenjen svima. Ujedno se bavi i istraživačkim radom na Departmanu za dizajn proizvoda (Department of Design Products) u okviru Kraljevskog umetničkog koledža (Royal College of Art) koji se nalazi u Londonu. Njeno istraživanje je trenutno fokusirano na razvijanje materijala i oblika od morskih trava i algi.

Ova uspešna dizajnerka smelih ideja neprestano istražuje savremena pitanja koja se bave povezanošću čoveka i prirode, sa akcentom na životinjski svet, usmeravajući svoj stvaralački opus ka istraživanju sopstvene ličnosti. Večite dileme ljudskog bića pretočene u jedan umetnički izraz namenjenu su konstantnom preispitivanju naših emocija. Ponekad namenjena da zaprepasti, njena umetnost svakako izgleda nadrealna. Tako i postavka o kojoj je reč predstavlja jednu mističnu scenu osmišljenu da nas otrgne od stvarnosti i odvede u dubine mora.

Prikazan momenat inspiracije izuzetne snage kulminacija je njenog stava „davanja značaja restlovima“. Morske alge se slažu u vidu pokrivača na pripremljene skelete napravljene od drveta, metala ili optičkih vlakana. Povezivanje pažljivo pripremljenih „morskih niti“ u neobične strukture može na prvi pogled izgledati kao proizvod proste slučajnosti. Ali pažljivim studiranjem prirode materijala, Džulija Lohman naučila je kako da „sluša“ i oseća nužni tok i ponašanje prirode usmeravajući svoje delo u željenom pravcu. U svakom trenutku poseduje kontrolu nad formom što joj dodatno otvara neograničene mogućnosti oblikovanja. Svaki oblik postaje moguć čime se briše granica realnosti i mašte. Njene skulpture postaju nemi pripovedači skrivenih tajni napisanih u velikim talasima mora oživljavajući pritom sasvim obične predmete – od visećih lampi do svakodnevnih šešira. U širokom spektru dizajnerskih ostvarenja Džulija Lohman se oprobala i u izradi tkanina od morskih algi koje teksturom i strukturom podsećaju na prirodnu mekoću kože.

Ova revolucionarna upotreba nesvakidašnjeg materijala iz prirode svakako predstavlja jedan korak dalje ka borbi protiv sveprisutne upotrebe sirovina koje ugrožavaju okolinu. Navodeći nas da razmišljamo „zeleno“, Džulija Lohman malim koracima pokreće sopstvenu borbu za dobrobit planete.

Više informacija o delu Džulije Lohman možete naći na sajtu http://www.julialohmann.co.uk/

Fotografije i tekst: Milena Vučković


MZ
03-Oct-2012

Design, Exhibition, Julia Lohmann, Materials, Vienna Design Week

Leave a Reply