A(u)kcija – registar novosadskih prostora između ličnih interesa i javnih potreba

A(u)kcija – registar novosadskih prostora između ličnih interesa i javnih potreba
13. decembra 2010 – 8. januar 2011.

Otvaranje izložbe: ponedeljak, 13. decembar 2010. godine u 19:00h
Galerija SULUV-a, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad

Drugi krug „A(u)kcije”: sreda, 22. decembar 2010. godine u 19:00h
Omladinski centar CK13, Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

„Vizije su strašno slaba kategorija u tranzicionom drustvu, jako su lako promenljive, zavise od drugih faktora ali i jako zavise od kapaciteta gradske vlasti, nekog intelektualnog i svakog drugog, da to sagleda i da može da opstane u jednoj od tih svojih vizija.”

A(u)kcija – registar novosadskih prostora između ličnih interesa i javnih potreba prati aktuelni preobražaj životnog prostora i urbane kulture Novog Sada, smešten u kontekst post-jugoslovenskih gradova. Projekat istražuje teren na kome su najuočljivije neke od njihovih dinamičnih, neregulisanih i uznemiravajućih promena. Ko su igrači, za koga igraju, mozemo li prepoznati strategije na kojima zasnivaju svoje poteze i kako se to odslikava na javne potrebe grada? Novi Sad poslednjih godina prolazi kroz značajnu transformaciju. Nastali su čitavi kvartovi, investirano je u mnoge (stambene) objekte – divlje ili ne, gradila se infrastruktura, dok nedostaju bioskopi, gradskim kasarnama sledi rasprodaja, a Tvrđava i Podgrađe na pragu su kapitalizacije u ime turizma.

Sve se ovo dešava dok celokupno društvo prolazi kroz strukturalnu, političku i ideološku tranziciju čiji se pravac utvrđuje usput, u atmosferi opšte neizvesnosti. Novi Sad, uslovljen promenom obima i karaktera upravljanja gradom, možda i više nego drugi gradovi u okruženju, ide putem špekulacija muljevitim tokovima u kojima motivi, ciljevi i odgovornosti učesnika nisu jasni.


admin
12-Dec-2010

Novi Sad, Urban public space

Leave a Reply