Park kao dnevni boravak

Projekat Urbani džepovi Beograda bavi se zapuštenim gradskim prostorima u cilju uključenja lokalne zajednice u njihovo uređenje i održavanje na principima održivog razvoja. Adekvatnom intervencijom ove površine postaju deo svakodnevnice lokalnog stanovništva i predstavljaju značajan doprinos u poboljšanju uslova njihovog života.

Urbani džep Soba sa pogledom u Baba Višnjinoj ulici svečano je otvoren 2011. godine a zauzima površinu od oko 1 000 m². Investitor je GO Vračar, a projekat je dobio Grand Prix Trećeg Salona pejzažne arhitekture 2009. godine. Ove godine je nominovan za Nagradu evropske unije za savremenu arhitekturu – Mies van der Rohe Award 2013.

Projekat podrazumeva zonu aktivne rekreacije sa fitnes spravama, zonu mirnog odmora sa mestima za sedenje i zonu glavnog okupljanja gde se nalazi skulptura za sedenje. Simbolično, autorke džepa Soba sa pogledom, diplomirani inženjeri pejzažne arhitekture, Vesna Gvozdenov i Jovana Kovačević, želele su da samom intervencijom omoguće jedan malo drugačiji doživljaj javnog prostora, tj. da stvore sobu sa drugačijim pogledom.

Glavna ideja projekta je da ljudi prepoznaju zelene površine kao svoj dnevni boravak i da kulturu ponašanja koju imaju u svom domu primene i na otvoreni prostor, koji je takođe deo njihove svakodnevnice.

Dominantnu tačku u prostoru prestavlja skulptura Soba sa Pogledom. Inspiracija za ovakvu konstrukciju proistekla je iz same gradske strukture opštine Vračar. Ptice kao deo skulpture svojom bojom i formom dolaze do izražaja i nose simboliku slobode kretanja u javnom prostoru. Skulptura daje vizuelni identitet prostoru i predstavlja novo mesto, mesto koje vam pomaže da odredite gde se nalazite. Pored toga i grafit vizuelno markira prostor, a delo je street art umetnika Branka Teševića.

Ovom intervencijom autorke su uspele da kreiraju prostor prilagođen potrebama korisnika, da povećaju stepen javne svesti, približe savremenu umetnost opštoj publici, a pre svega da promovišu pejzažnu arhitekturu kao multidisciplinarnu struku koja se bavi otvorenim javnim prostorima.

Otvoreni prostori su nosioci socijаlnog i urbаnog životа, pа bi trebаlo dа budu mestа koja su uređenа i unаpređenа, promenljivih funkcijа, rаznovrsnih dogаđаjа i procesа, а ne ostаci аrhitekture kojа ih okružuje.

Tekst i fotografije: Vesna Gvozdenov


MZ
05-Mar-2013

Beograd, Landscape architecture, Public art, Urban design, Urban landscape, Urban public space, Urban renewal

Leave a Reply